پرونده ملکی, وکیل دعاوی ملکی

سوالات متداول در رابطه با سند ملکی گمشده!

سند ملکی چیست؟

سند ملکی نشان دهنده تمام حقوق قانونی مربوط به مالکیت و استفاده از یک ملک مسکونی است. زمانی که شما اقدام به خریداری کردن یک ملک می کنید و سند این ملک را به نام خود می زنید، در واقع شما بر آن ملک دارای انواع حقوق هستید.

این حقوق می تواند شامل مالکیت ملک باشد (حق تصرف)، استفاده از ملک در هر شکل و ظواهر مختلف (منظور از هر شکل یا زمینه مختلف یعنی می توانید به راحتی انواع بازسازی ها را بر روی ملک خریداری شده انجام دهید به استثنا آن هایی که نیازمند تایید شهرداری هستید)، می توانید به راحتی اقدام به فروش، اجاره یا انتقال مالکیت خود کنید (انتقال و یا فروش حق مالکیت) و در آخر می توانید محدودیت افرادی که می توانند وارد ملک شوند را نیز به راحتی اعمال کنید (حق محرومیت). ناگفته نماند که سند ملکی دارای انواع مختلفی است اما ماهیت تمامی سند های ملکی مواردی است که در این قسمت به شما ارائه دادیم و تفاوتی هایی که در آن ها وجود دارد بیشتر بسته به نوع خرید و فروش آن ها و نوع استفاده از ملک می باشد.

کارشناسان ما در موسسه حقوقی دادیاران عدالت پرور به صورت 24 ساعته پاسخگوی سوالات شما هستند.

آیا می توان برای سند ملک گم شده اقدام کرد؟

به راحتی می توانید برای سند ملک گم شده اقدام کنید تا سند المثنی ملک را دریافت کنید. همان طور که اشاره کردیم گم شدن سند ملکی می تواند یکی از اتفاقات ناگواری باشد که برای شما بیوفتند اما مهم تر از این که با این اتفاق کنار بیایید این است که چگونه اقدام به پیگیری سند گم شده ملک خود کنید.

با این که تمامی اطلاعات شما در زمینه سند ملکتان به صورت الکترونیکی ثبت است اما سند تایید می کند که این املاک مختص به شما است و زمانی که سند فیزیکی ملک وجود نداشته باشد در واقع ملک شما بی اعتبار خواهد بود. پس از این که از گم شدن سند ملکی خود اطلاع پیدا کردید، سریعا به سراغ مراحل گرفتن سند المثنی بروید تا بتوانید اعتبار ملک خود را حفظ کنید.

چگونه برای سند ملک گم شده اقدام کنیم؟

زمانی که سند ملکی خود را گم می کنید و یا بر اثر آتش سوزی و یا هر بلای طبیعی دیگر سند ملک شما از بین می رود، نیازمند اقدامات مختلفی هستید تا بتواند سند المثنی خود را دریافت کنید که در عنوان بعدی به صورت اختصاصی به این موضوع می پردازیم.

در نظر داشته باشید که اقداماتی که برای سند گمشده ملک خود می کنید تمامی اقداماتی است که برای دریافت سند المثنی خود انجام می دهید. این موضوع به این معنا است که شما پس از گم شدن سند ملک خود هیچ راه دیگری به جزء دریافت سند المثنی ندارید. پس با طی کردن مراحل دریافت سند المثنی، دوباره سند را به ملک خود بازگردانید و ملک خود را دارای اعتبار کنید.

نحوه دریافت سند المثنی ملکی چگونه است؟

یکی از بدترین اتفاقاتی که امکان دارد بر هر شخصی رخ دهد، گم کردن مدارک است. این مدارک می‌تواند از کارت ملی و شناسنامه باشد تا سند یک خانه یا مغازه. گاهی اوقات حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل و آتش‌سوزی باعث از بین رفتن و یا گم شدن اصل مدرک می‌شود. یکی از مدارکی که گم شدن آن سبب ایجاد دردسر می‌شود از بین رفتن سند ملک است. اما مراحل دریافت و گرفتن سند ملک المثی چیست؟

به همین دلیل قانون‌گذار پیش‌بینی لازم برای صدور مجدد سند و گرفتن سند المثی را دیده است. این قانون در بهمن سال ۱۳۵۳ تصویب شده است. ماده ۱۲۰ آئین‌نامه قانون ثبت املاک در مورد مفقود شدن یا گم شدن و یا از بین رفتن سند ملک است. در این مقاله توضیحات کاملی در مورد مراحل دریافت سند ملک المثی گفته شده است.

برای آشنایی با وظایف وکیل دعاوی ملکی کلیک کنید.

ماده ۱۲۰ آئین‌نامه قانون ثبت املاک برای دریافت و گرفتن سند ملک المثی

در مواردی که مالک به علت از بین رفتن یا گم شدن سند مالکیت تقاضای صدور المثنای سند مالکیت می‌نماید بایستی طریق از بین رفتن یا گم شدن سند را کتبا به اداره ثبت محل اعلام و استشهادیه‌ای (که نمونه آن را سازمان ثیت اسناد و املاک کشور چاپ نموده و دو برگ برای تنظیم و تکمیل به درخواست کننده داده می شود)، مبنی بر شهادت و اظهار اطلاع حداقل سه نفر که هویت و امضاء آنها به گواهی یک نفر از شهود مذکور رسیده و هویت و امضاء نامبرده به گواهی نیروی انتظامی محل یا یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد ضمیمه نماید.

اداره ثبت پس از وصول درخواست نامه و برگ استشهاد باید نخست آن را ثبت و در دفتر املاک منعکس کند و سپس مراتب را طی بخشنامه‌ای به دفاتر اسناد رسمی اعلام کند.

در محل‌هایی که از رایانه استفاده می‌شود صور بخشنامه مزبور ضرورت نداشته و بایستی موضوع را به متصدی رایانه ابلاغ نمایند.

پس از آن به هزینه درخواست کننده مراتب را یک نوبت در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار یا یکی از روزنامه‌هایی که آگهی های ثبتی در آن درج می شود آگهی کند.

در صورتی که تا ده روز از تاریخ انتشار آگهی اعتراض نرسیده یا در صورت اعتراض اصل سند مالکیت یا سند معامله ارائه نشده باشد اداره ثبت اقدام به صدور المثنی مالکیت خواهد نمود.

در مواردی هم که مندرجات صفحه یا صفحات سند مالکیت مفقود گردیده می‌بایست المثنی صادر گردد. سند مالکیت المثنی حاوی کلیه مندرجات سند مفقودی است.

در آگهی که در روزنامه برای دریافت و گرفتن سند ملک المثی منتشر می‌شود باید مطالب زیر قید شود:

  1. نام و نام خانوادگی مالک.
  2. شماره پلاک و بخش و محل وقوع ملک.
  3. خلاصه ادعای از بین رفتن یا گم شدن سند مالکیت.
  4. معاملاتی که به حکایت سوابق ثبتی و اظهار مالک مستند به سند رسمی در سند مالکیت نوشته شده است.
  5. تذکر به اینکه هر کس نسبت به ملک مورد آگهی معامله‌ای کرده که در قسمت ۴ ذکر نشده یا مدعی وجود سند مالکیت نزد خود می‌باشد باید تا ده روز پس از انتشار آگهی به ثبت محل مراجعه و اعتراض خود را ضمن ارائه اصل سند مالکیت یا سند معامله تسلیم نماید و اگر ظرف مهلت مقرر اعتراضی نرسد و یا در صورت اعتراض اصل سند مالکیت یا سند معامله ارائه نشود اداره ثبت المثنای سند مالکیت را طبق مقررات صادر و به متقاضی تسلیم خواهد کرد. (در صورت ارائه سند مالکیت یا سند معامله صورتمجلس مبنی بر وجود آن نزد معترض در دو نسخه تنظیم و یک نسخه آن به متقاضی المثنی تسلیم و اصل سند به ارائه مسترد می‌شود).

در صورتی که در آگهی مذکور اشتباهی رخ تشخیص اشتباه و صدور دستور رفع اشتباه به عهده مسئول اداره کل ثبت اسناد و املاک استان مربوط خواهد بود.

تبصره‌ها برای دریافت و گرفتن سند ملک المثی

تبصره ۱ـ اداره ثبت مکلف است هنگام صدور المثنی سند مالکیت مراتب را به دفاتر حوزه کتبا اعلام و متذکر شود که هر موقع نسبت به پلاک موضوع المثنی سند مالکیت بخواهند هر گونه سند معامله‌ای تنظیم نمایند (اعم از اینکه به استناد اصل سند مالکیت باشد یا المثنی) جریان ثبتی ملک را استعلام کند.

سپس در صورت نبودن مانع اقدام به تنظیم و ثبت معامله کنند هر یک از دفترخانه‌ها مکلف‌اند دفتری برای ثبت شماره پلاک این قبیل املاک داشته باشند که در موقع تنظیم اسناد به آن مراجعه نموده در صورتی که مورد معامله از املاکی باشد که نسبت به آن سند مالکیت المثنی صادر شده باید قبلا جریان ثبتی ملک را استعلام و در صورت نبودن مانعی اقدام به تنظیم سند بنمایند.

در محل‌هایی که از رایانه استفاده می‌شود نیاز به اعلام موضوع به دفاتر اسناد رسمی نمی‌باشد ولی دفاتر با توجه به سند مالکیت المثنی در موقع انجام معامله باید جریان ثبتی را استعلام و سپس در صورت نبودن مانع اقدام به تنظیم و ثبت معامله نمایند.

تخلف از رعایت دستور فوق مستلزم کیفر درجه به بالا مقرر در ماده ۳۸ قانون دفاتر اسناد رسمی است.

تبصره ۲ـ در مواردی که سند مالکیت در ید ثالث بوده و دادگاه حکم به استرداد آن می‌دهد و با صدور اجراییه نیز استرداد سند مالکیت مقدور نمی‌شود مالک می تواند با اخذ گواهی از دادگاه صادر کننده حکم و تسلیم آن به اداره ثبت مربوطه تقاضای صدور سند مالکیت المثنی بنماید.

در این مورد ارائه فرم استشهاد و انتشار آگهی فقدان سند مالکیت ضرورت نداشته اداره ثبت باید با رعایت تبصره یک طبق گواهی دادگاه مبادرت به صدور المثنی بنماید.

تبصره ۳ـ هر گاه بعضی از ورثه با تسلیم رونوشت گواهی انحصار وراثت و سایر مدارک ضروری صدور سند مالکیت سهمیه خود را ماترک مورث تقاضا نمایند و اعلام بدارند که سند مالکیت مورث نزد احد از وراث است که از ابزار و تسلیم آن به وراث یا اداره ثبت خودداری می نماید اداره ثبت مکلف است پس از اخطار به شخص مذکور و انقضاء مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه مراتب را یکبار در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی نماید.

چنانچه دارنده سند مالکیت بدون مجوز قانونی ظرف مهلت معین شده در آگهی، سند مورد مطالبه را تسلیم ننماید سند مالکیت وراث متقاضی را با رعایت کلیه مقررات قانونی صادر و تسلیم خواهد کرد و بلافاصله طی بخشنامه ای به کلیه دفاتر اسناد رسمی اعلام خواهد نمود که هر موقع سند مورث ابزار گردید آنرا اخذ و برای اقدام به اداره ثبت ارسال دارند.

تبصره ۴ـ در مواردی که سند مالکیت بنام دولت صادر گردیده و یا سند مالکیت بنام دیگری صادر و بعدا به دولت منتقل شده باشد و مرجع ذیربط به علت از بین رفتن یا گم شدن سند مالکیت مربوطه با گواهی وزارت دارایی و امور اقتصادی تقاضای صدور المثنای سند مالکیت مفقود را می‌نماید از شمول این ماده مستثنی است.

تبصره ۵ـ هر گاه به علت ریختن جوهر یا سوختگی یا پارگی و یا جهات دیگری قسمتی از سند مالکیت از بین رفته باشد و یا قابل استفاده نباشد اداره ثبت با انجام تشریفات مقرر در این ماده اقدام به صدور المثنای سند مالکیت خواهد نمود و سند مالکیت ناقص را باطل و در پرونده بایگانی می‌نماید.

تبصره ۶ـ در صورت اعلام کتبی مالک مبنی بر پیدا شدن سند مالکیت اولیه چنانچه با سند مالکیت المثنی معامله‌ای انجام نشده باشد سند مالکیت المثنی باطل و مراتب پیرو بخشنامه مربوط به دفاتر اسناد رسمی تابعه اعلام گردد و چنانچه با سند مالکیت المثنی معامله‌ای انجام شده باشد سند مالکیت اصلی اخذ و پس از ابطال در پرونده ثبتی مربوط ضبط گردد.

هزینه دریافت سند المثنی ملکی چقدر است؟

هزینه سند المثنی ملکی شامل هزینه های ادارات و هم چنین هزینه ثبت آگهی در روزنامه ها است. شما می توانید با براورد این دو هزینه در انتها به هزینه کلی دریافت سند المثنی بپردازید. هزینه ثبت آگهی در روزنامه های رسمی حدودا 268 هزار تومان است.

مدت زمان صدور سند ملکی المثنی چقدر است؟

مدت زمان صدور سند ملکی المثنی کمی بالا است. به صورت کلی زمانی که آخرین تاییدات بر روی زمان صدور سند المثنی شما به وجود آمد تقریبا 2 ماه طول می کشد تا سند المثنی شما صادر شود. پس اگر در گرفتن سند ملکی المثنی عجله دارید و یا باید در یک زمان مشخص سند خود را دریافت کنید، توصیه می شود زمان بندی مناسب را در این زمینه برای خود داشته باشید تا بتوانید به راحتی اقدام به دریافت سند المثنی خود در زمان مشخص کنید. تقریبا برای دریافت سند زمانی حدودا بین 50 تا 60 روز را برای خود قرار دهید تا بهترین زمان را برای دریافت سند خود داشته باشید.

در چه شرایطی سند المثنی صادر می شود؟

تنها با توجه به شرایطی خاص می توانید اقدام به دریافت سند المثنی کنید. شما زمانی می توانید اقدام به دریافت سند المثنی کنید که سند شما توسط بلا های طبیعی مانند سیل، زلزله و یا آتش از بین رفته باشد و یا صد در صد مطمئن باشید که سند شما گم شده است. تنها در این مواقع می توانید اقدام به دریافت سند المثنی کنید.

پس از گم شدن سند ملک چگونه از سوء استفاده جلوگیری کنیم؟

یکی از مواردی که پس از گم شدن سند ملک ممکن است برای شما به وجود آید، سوء استفاده از این سند است. برای این که بتوانید از سوء استفاده شدن از سند خود جلوگیری کنید، پس از این که مطلع شدید که سند ملک شما مفقود شده است به سراغ ثبت سند المثنی بروید. ثبت سند المثنی نشان می دهد که سند ملک شما مفقود شده است. این موضوع به این معنی است که حتی اگر فردی اقدام به سوء استفاده از سند ملک شما کند، هیچ راهی برای انجام آن ندارد و به صورت کلی سند بدون هیچ اعتباری است.

سوالات متداول

نمونه متن آگهی برای ثبت سند ملک گم شده را از کجا مشاهده کنیم؟

به راحتی می توانید با مراجعه به انواع سایت های معتبر اقدام به مشاهده کردن انواع نمونه های متن آگهی کنید.

پس از این که سند ملک ما مفقود شد باید چه کاری را انجام دهیم؟

پس از مفقودی سند خود باید سریعا اقدام به دریافت سند المثنی کنید.

آیا از سند ملک گم شده سو استفاده می شود؟

سند ملک گم شده می تواند مشکلات بسیاری را برای شما به وجود آورد و باید سریعا اقدام به دریافت المثنی کنید.

جمع بندی

  • یکی از بدترین اتفاقاتی که امکان دارد بر هر شخصی رخ دهد، گم کردن مدارک است. این مدارک می‌تواند از کارت ملی و شناسنامه باشد تا سند یک خانه یا مغازه.
  • گاهی اوقات حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل و آتش‌سوزی باعث از بین رفتن و یا گم شدن اصل مدرک می‌شود.
  • یکی از مدارکی که گم شدن آن سبب ایجاد دردسر می‌شود از بین رفتن سند ملک است.
  • در مواردی که مالک به علت از بین رفتن یا گم شدن سند مالکیت تقاضای صدور المثنای سند مالکیت می‌نماید بایستی طریق از بین رفتن یا گم شدن سند را کتبا به اداره ثبت محل اعلام و استشهادیه‌ای مبنی بر شهادت و اظهار اطلاع حداقل سه نفر که هویت و امضاء آنها به گواهی یک نفر از شهود مذکور رسیده و هویت و امضاء نامبرده به گواهی نیروی انتظامی محل یا یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد ضمیمه نماید.
  • اداره ثبت پس از وصول درخواست نامه و برگ استشهاد باید نخست آن را ثبت و در دفتر املاک منعکس کند.
  • سپس مراتب را طی بخشنامه ای به دفاتر اسناد رسمی اعلام کند و در محل‌هایی که از رایانه استفاده می‌شود صور بخشنامه مزبور ضرورت نداشته و بایستی موضوع را به متصدی رایانه ابلاغ نمایند.
  • پس از آن به هزینه درخواست کننده مراتب را یک نوبت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار یا یکی از روزنامه هائی که آگهی های ثبتی در آن درج می شود آگهی کند.
  • در صورتی که تا ده روز از تاریخ انتشار آگهی اعتراض نرسیده یا در صورت اعتراض اصل سند مالکیت یا سند معامله ارائه نشده باشد اداره ثبت اقدام به صدور المثنی مالکیت خواهد نمود.
  • در مواردی هم که مندرجات صفحه یا صفحات سند مالکیت مفقود گردیده می بایست المثنی صادر گردد. سند مالکیت المثنی حاوی کلیه مندرجات سند مفقودی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *